Muzika je puls našeg festivala!

PYF će predstaviti raznovrsan muzički program, od duhovne muzike do vrhunskih elektronskih stilova. Pozvali smo neke od omiljenih lokalnih muzičara i odabrali internacionalne goste koji će se pobrinuti da ujedno upotpune zen atmosferu tokom dana, i da upriliče izvanredan noćni program.

 

LAKA I LELA (B&H)

Elvir Laković, poznat i kao Laka je bosanski rock-pjevač, tekstopisac, rođen u Goraždu, Bosna i Hercegovina.

Laka i njegova sestra Mirela predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2008. sa pjesmom “Pokušaj“. Laka je bio glasnogovornik koji je čitao rezultate iz Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2009, a opet i 2012.

Još od nastupa na Euroviziji, Laka je sebi postavio zadatak da premjesti svoje granice sa svakom pjesmom i spotom, te da donese inovativni i maštoviti zvuk i sliku lokalnoj glazbenoj sceni. Također, njegovi tekstovi uvijek nose mnogo ozbiljnije životne poruke nego što se to odmah da uočiti. Tako da “šaljiva” pjesma “Ostarih” upozorava da ne ostavljamo za sutra ono što mozemo završiti danas .

Laka je snimio svoju prvu pjesmu “Malo sam se razočar'o” 1998. godine. Pjesma se pokazala kao veliki uspjeh, a svoju je karijeru pokrenuo na nacionalnoj razini, a potom je objavio više pjesama, među kojima su bili i “Vještica“, “Mor'o” i “Piškila ” što je uvelike povećalo njegovu popularnost u Bosni i Hercegovini. Godine 2003. njegova pjesma „Ja sam mor'o“ osvojila je Bosansku glazbenu nagradu Davorin za najbolju rock pjesmu godine.

Godine 2004. Laka je otišao u Njujork, gdje je pokušao pokrenuti bend, ali se vratio u Bosnu neuspješno i malo razočaran nakon dvije i pol godine. Međutim, 2007. godine izdao je svoj prvi solo album Zec u Hrvatskoj pri izdavačkoj kući Menart.

Ovih dana Laka i njegov bend promovišu njegov novi singl “Ostarih“.
Autor pjesme i muzike je kao i uvijek Laka, dok je aranžmanu pomagao Matko Gaće (bubnjar u bendu Laka) koji je potpisao i mix pjesme…

 

KAUF (SAD)

Sa svojim izvornim produkcijama, Kauf je postigao gotovo nemogući podvig u stvaranju plesne glazbe koja je također vođena pjesmom i tekstualnom dubinom. Njegovi prefinjeni ritmovi podržavaju jednostavne emotivne progresije akorda sa suptilnom melanholijom.

Regrowth“, njegov debitantski album je izdat u oktobru 2017, a do sada smo vidjeli 4 singla zajedno s jednako predivnim remiksima nekih od najboljih talenata elektronskog svijeta. Svaki singl je zabilježen na najpopularnijim Top 10 listama Hype Machine, a “Key To Life” singl je stigao na prvo mjesto, što je rezultiralo ulaskom KAUF-a u Top 10 HypeM 2016 Zeitgeist liste.

KAUF je objavio svoj prvi singl u 2011. – “Relocate” b / w “When You Out“, koji je brzo našao put do ruku Dan Whitforda iz australijskog elektronskog benda Cut Copy koji je ubrzo izdao KAUF-ov “As Much Again” EP na svojoj Cutters izdavačkoj kući.

 

vōx (USA)

vōx je opijena snagom ranjivosti. Ona je fascinirana dihotomijom i religijom, čineći ove elemente osnovom njenog kompleksnog vizualnog svijeta. Njen oštar, slojeviti vokal, sa minimalnim downtempo elektronskim ritmovima daje joj savršen pejzaž za diskusiju o anksioznosti, ponovnom rođenju i iscjeljenju.

Njena obrada 2016. godine,  “I” (Ja) od Kendricka Lamara se popela na #2 na Spotify US Viral 50 (# 8 na Global Viral 50) grafikonu.

I Was Born” (2018) je dobio pohvale od  i-D, Vogue Germany, Schön, Paper Magazine i Pigeons & Planes bloga.

vōx je prisustvovala Red Bull Music Academy u Berlinu 2018. godine, nakon čega je krenula na svoju prvu evropsku turneju. O njoj je napisana reportaža na 10 stranica u izdanju # 82 časopisa Notion Magazine, i u Maju 2019 je bila naslovnica novog magazina Broccoli.

Bila sam rođena“ je složen set pjesama o suočavanju sa anksioznošću i otkrivanju moći u sebi. Svaka pjesma gradi napetost kroz vokal, koji se uzdiže iznad minimalnih otkucaja, slojevitih harmonija i guste reverbe. ”- i-D magazin

“Prozirni pokrov obično pokriva čitavo njeno tijelo … U njemu je i skrivena i izložena, i živa umjetnica i neopipljivo iskustvo.” – Grimy Goods

 

TRISHES (TRINIDAD) 

TRISHES je projekt Trish Hosein, s porijeklom iz Trinidada, stvoren da izrazi Freudove konstrukte sebe (primalnog, svjesnog i duhovnog) kroz izgovorenu riječ, žive vokalne efekte. Njen neosporno originalni tekst pisan hip-hop ritmovima, istražuje ljudsku borbu kroz antropološki objektiv.

Hosein je započela turneju SAD-a i inozemstva nakon što je diplomirala na prestiznom muzičkom koledžu Berklee, te je bila gost na koncertima nekim od giganta američke muzičke scene poput Damiana Marleya, Vic Mensa i K Flay.

Svirala je na festivalima poput SXSW-a, CMW-a, Ženskog Red Rock festivala, Cannabis Cup-a, NAMM-a i Tune In Tel Aviv-a, a njeni koncerti oduševljavaju sve redom, od Knoxville-a, u Tennessee-ju, do Bangkoka, u Tajlandu. Njezin dinamični live show hipnotizira publiku s jedinstvenim zvukom. Nakon što je prisustovala jednom od njenih koncerata, pisac Shyema Azam koja inače piše za prestižne magazine poput Marie Claire, Allure i Cosmopolitan, Trishes naziva “Očaravajućom”, nastavljajući:

“Nije bilo teško sumirati da je izvođač ovog koncerta bila žena sa izuzetnim talentnom, koja je stvarala kompozicije kroz stručno slojevanje svog glasa, kreirajući slušne stihove i instrumentaciju.”

Njen prvi EP “Ego“, usmjeren je na entitete koji definiraju čovječanstvo, a istovremeno se bave trenutnom kulturnom i političkom klimom. Svakom fokusu na albumu pridonose njene umjetničke zbirke i osobni eseji. Kada ne radi na glazbi, Hosein se predaje humanitarnom radu, ali je i ambasadorica robne marke American Express i Discover LA.

 

LAURA BIRD (USA)

Američka pjevačica-kantautorica Laura “Bird” Burhenn je jedna od onih muzičara koja ne može da sjedi mirno i odmara. Od 2010. radi pod nazivom The Mynabirds, objavivši četiri uspješna i stilski vrlo različita albuma pri Saddle Creek izdavačkoj kući.

“Šta gubimo u požaru koji stiže u poplavi” (2010) , “Generali“ (2012), “Zaljubljeni Znaju” (2015), i “Budi ovdje” (2017).

Bila je član turneje popularne muzičke grupe The Postal Service (2013) i Bright Eyes (2011).

Nesebično je radila da pomogne ustanovljenju Omaha Girls Rock (neprofitne organizacije koja pomaže mladim devojkama da pronađu svoj glas).

U 2013 dala je i prestizni TED-Govor o Projektu portreta novih revolucionara, istražujući šta znači biti revolucionarna žena u današnje vrijeme.

Laura je predana i posvecena duhovnom nasleđu i iscjeljiteljskom putu, te uključuje muziku kao dio iscjeljiteljskog rada. Kad ne pjeva, onda je posvećena jogi, a vodi i duhovne radionice o kreativnosti i holističkoj samoaktualizaciji.

 

DOE PAORO (USA)

Doe Paoro je pjevačica, tekstopisac i zvučni iscjeljitelj iz Syracuse u New Yorku. Ona izdaje muziku pri izdavačkoj kući ANTI-Records.

Ona je i pijanistica i pjevačica, trenirala je u tibetanskom opernom pjevanju nakon što je naišla na tu umjetničku formu dok je bila na samostalnom putovanju kroz Himalaje 2011. godine. Ona je upotpunila ovo istraživanje otvaranjem glasa eteričnom svijetu i meditativnom utjecaju.

U svojoj uspješnoj muzičkoj karijeri, objavila je 2012. svoj debitantski album „Slow to Love“ . Ubrzo je snimila i  svoj drugi album, “After”, s članovima Bon Iver u Wisconsinu, a nedavno je izdala svoj treći album “Soft Power”, koji je producirala u Londonu s Jimmyjem Hogarthom (Sia, Amy Winehouse).

Nastupala je s umjetnicima od The Gipsy Kingsa do Sylvana Essoa, a među ostalima njena se muzika vrti na NPR-u i BBC-u. Zainteresirana je za moć glazbe kao prakse iscjeljivanja i za put prema dubljoj vezi.

 

JUSTINE BENNETT (CANADA) 

Justine Bennett je odrasla među umjetnicima u udaljenim planinama Britanske Kolumbije, slušajući narodne pjesme njene pijanistice majke. Jos kao kasna tinejdžerica, spakovala je torbe i preselila se u San Francisco kako bi radila na ostvarenju njenog sna – da bude muzičar.

Godine 2009. preselila se u Los Angeles kako bi snimila svoj EP “Heavy Feeling” s producentom Chrisom Seefriedom (Fitz and the Tantrums, Counting Crowes). Zajedno su stvorili zbirku bezvremenskih pjesama koje su se pokazale kao rodno mjesto njezine stvaralačke karijere. U Justineovom glasu ima nešto od posebnosti koja podsjeća na druge pjevačke sirene – Stevie Nicks i Natalie Merchant, iz davnih zlatnih muzičkih doba. U godinama koje su uslijedile, Justine je imala zadovoljstvo surađivati ​​s nekim od najtalentiranijih glazbenika u zemlji. Ona je posudila svoj glas brojnim kompozicijama, uključujući i projekte s Jacobom Dylanom, Alexom Ebertom (Edward Sharpe) i Glenom Ballardom (Alanis Morisette).

 

JOSEPH AUGUST (USA)

Joseph August je eksperimentalni kompozitor ambijentalne muzike iz Los Anđelesa. Njega inspirisu abstraktni zvuci, kasetni lupovi, i pronađeni perkusivni instrumenti. Isto tako ga zanima i veza između zvuka i emocija. Šta kad bi svaki momenat u životu imao zvučnu podlogu ili atmosferu? Ove ideje mu služe kao temelj razmišljanja o životu i postojanju.

 

 

 

 

DJ NAZZIF (B&H)

Emir Fetahović poznatiji kao Nazzif, već dugi niz godina kroz muziku djeluje u izgradnji elektronske muzičke scene u BiH. Doticaj sa elektronskom muzikom započeo je uz njegov bend Alternativa Nova, u kojem je svirao i pjevao od 1993. do 2004. godine. Nakon razlaza benda zainteresovao se za samostalan rad, te započeo sa produkcijom elektronske muzike bazirane na deep houseu, tech houseu i technu. Pored toga komponovao je muziku za pozorišne predstave, kratke igrane i dokumentarne filmove, te je kroz to iskustvo opravdao svoju muzičku reputaciju i činjenicu da nije preko noći postao DJ.

Prepoznatljiv je po kombiniranju različitih stilova elektronske muzike, a njegov eklektični muzički smjer seže od afro housea, housea, deep housea do techna, što svakako daje svježinu i novinu bh. elektonskoj sceni.


Mixcloud
Soundcloud

 

DJ JASMINA (B&H)

DJ Jasmina, veteranka bosanskoheregovačke elektronske scene, prvi je put stala za mix pult 1999.godine. Pored brojnih domaćih i regionalnih nastupa, Jasmina je gostovala i na mnogim međunarodnim festivalima i puštala ploče u vrhunskim klubovima, od Berlina do Detroita. U svojoj dugogodišnjoj muzičkoj karijeri, Jasmina je nastupala sa velikim imenima elektronske muzike, kao što su Abe Duque, Mladen Solomun, Gebruder Teichmann, Martini Bross, Gudrun Gut, Eurokai, Mike vamp, K-Hand, Kevin Saunderson i mnogi drugi.
Jasmina pušta muziku isključivo na pločama. Prepoznatljiva po svom izboru muzike, vještini miksanja, i eleganciji cjelokupne izvedbe,  Jasmina na svojim nastupima komunicira iskrenu ljubav i pozitivnu energiju koju u njoj budi muzika. Tu emociju s lakoćom prenosi na publiku, krečući se od prljavih i minimalnih, do senzualnih i dubokih zvukova.

Prepoznatljiva je po kombiniranju različitih stilova elektronske muzike, a njen eklektični muzički smjer seže od afro house-a, house-a, deep house-a do techn-a, što svakako daje svježinu i novinu bh. elektronskoj sceni.


Resident Advisor
Soundcloud
DJ Jasmina FB

 

BOHEMIJSKI KRISTALNI INSTRUMENT
(ČEŠKA REPUBLIKA)

Lenka Morávková vas vodi na putovanje koje obuhvata sva vaša čula, pomoću jedinsteve staklene sklupture, Bohemijskog Kristalnog Instrumenta (après Cristal Baschet). Ova istraživačica zvuka iz

Češke Republike procesuira akustična svojstva kristala uz pratnju njenog glasa, i kreira eterične zvučne pejzaže pomoću kojih se gubite u hipnotičnim ambijentalnim pulsevima. Slijedeći njen TEDx govor u Kaliforniji, i izdavanje njenog debitantskog EP-a UNICODE u Junu 2018, unikatna ceremonija BKI instrumenta vas utapa u svijet koji spaja tradiciju i budućnost.  

 

REBORN (BiH-SRBIJA)

 

Reborn live act je inspirisan ambientalnim, orientalnim i ethno zvukovima različitih kultura i epoha, kroz koje pričamo neispričane priče ljudskog duha, šetamo se po muzičkim žanrovima i sklapamo ih u jednu predivnu i smislenu novu cjelinu, koja kreira atmosferu sklada, mira i čistote. Zaplešite i zaronite u sopstveni unutrašnji svijet, dođite do duhovnog središta u svom srcu i pristupite kosmičkom izvoru ljubavi i duboke energije i osjetite ritam pulsirajućeg univerzuma. Live ekipu sačinjavaju Amer Sinanović Ciko (DJ, Guitar, Vocal, Percussions), Dejan Tomka (DJ, digital Synth & Programing), Tatjana Karajanov (Lead Vocal & Percussion) , Aleksandar Grujić (Piano). Specijalni gost na perkusijama: Gordan Kranjčič “Sarajevo Drum Orchestra”