Vizuelni umjetnici će vas inspirisati da stvarate!

Posjetite naš šator za umjetnike i upustite se u zabavnu kreativnu avanturu. Kreirajte grupna ili pojedinačna umjetnička djela. Napravite ručno rađeni suvenir ili svoj komad nakita. Probudite tihog umjetnika u sebi!

Prva programska postavka:

 

Ahlam Lemseffer (MAROKO)

Umjetnički rad Ahlam Lemseffer prikladno spaja ljepotu slika, skulptura i instalacija. Njezina ikonografija daje vrijednost oblicima predstavljanja koji se odnose na arhitekturu, okoliš i ljudsko društvo.

Nekoliko godina Ahlam istražuje teritorije apstraktnog slikarstva kontinuirano propitujući slikovni proces: sastav, površinu, boju, svjetlo i perspektivu. Ovo istraživanje dovelo ju je do avangardne dinamike povezane s glavnim emocionalnim umjetničkim i sve fluidnijom, neprimjetnom apstrakcijom.

Slikovna konstrukcija njezinih slika danas dovodi do toga da ispita složeni proces koji povezuje jukstapoziciju, transparentnost i vizualni sloj. Kroz novu i jedinstvenu tehniku, ona analizira krhkost okoliša, trošenje materijala i uklanjanje boje.

Ahlam Lemseffer nije slikar u tradicionalnom smislu tog pojma, odgovara transverzalnom statusu koji joj omogućuje da registrira svoje skulpture i instalacije u temeljne, slikovne predmete. Ova umjetnica stvara kontradikcije materije i oblika kako bi ih ujedinio s mogućnošću novih dimenzija.

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=45835

 

Vesna Neferamis (SLOVENIJA)

Ja sam umjetnik. Inspiracija dolazi iz beskrajnog okeana kreativnosti. Za mene je slikanje prolaz iz poznatog svijeta u sve ostale, nepoznate mnogim ljudima. Predana sam onome što teče kroz vrijeme i prostor. Ima mnogo imena, božanska inspiracija ostaje moja omiljena. Slike su bez skica, planova, predviđanja … skulpture “govore” o oblicima dok se stvaraju. Sve u mom životu pripada inspiraciji. Sve je inspiracija. Najobičnije stvari pretvaram u Priču sa svrhom. Živim svoj san kroz ispreplitanje intuitivnih vizija, bljeskova, nadahnuća u jednu jedinu umjetnost koja se zove život. Ja sam neograničena. Slike, skulpture i talismani “dišu, govore, šapuću i pjevaju” srcu otvorenom za ljubav i nude drugačije iskustvo. Svako stvaranje ili rad ljudskih ruku ima energiju, razlika je samo u svjesnosti. Zato vas moja kreacija zovu kroz srce i dušu, gdje ima dovoljno mjesta za sve što um pohrani u ladici nazvanoj “Neobično”.

 

RICHARD HENRY (VELIKA BRITANIJA)

Richard je umjetnik i učitelj s posebnim interesom za kontemplativne aspekte obrasca. Profesor je filozofije i kognitivne psihologije, a dvije godine studirao je pod vođstvom Keithom Critchlowom, jednim od vodećih svjetskih autoriteta u geometriji islamskih obrazaca. Richard je kasnije predavao na ovu temu i osmislio i podučavao brojne praktične tečajeve o geometriji islamskih obrazaca za Britanski muzej u londonskom programu Worlds Arts and Artefacts. Proveo je terenske studije u Egiptu, Maroku, Siriji, Turskoj i Iranu.

Richard je urednik i ilustrator Svetog broja Mirande Lundy, knjige o historiji i simbolici broja, te je sudjelovao u brojnim grupnim izložbama i obrazovnim projektima koji istražuju veze između geometrije i umjetnosti. Njegov rad je u stalnoj zbirci Muzeja geometrijske umjetnosti u Dallasu, u Teksasu- SAD.

Richard je gostujući predavač na Prince's School pri Traditional Arts, Slade School of Fine Art, Central St Martins i saradnik predavač na Open University of London. Također predaje na mnogim međunarodnim seminarima.

 

LEA JERLAGIĆ (BIH)

LEA JERLAGIĆ je rođena u Sarajevu 1984 gdje je završila najveći dio formalnog školovanja. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2004, a već 2007 godine je primila stipendiju od kineske vlade gdje provodi naredne dvije godine izučavajući kinesku kulturu, jezik i kineski drvorad, koji će ostaviti trajni utjecaj na njene buduće stvaralačke radove. Magistrirala je na Akademiji Likovnih Umjetnosti 2013. godine sa djelom ‘Synaesthesia’, kroz koje je izučavala fenomen transformacije impulsa primljenog kroz jedno čulo, a koje se izražava kroz drugo – putem kojeg je transformirala suvremeni plesni doživljaj (jer se bavila i plesom u tom periodu) u crtanu formu i kineski drvorad. Njene kreacije su konstantna fuzija na prvi pogled odvojenih i nepomirenih aspekata realnosti, različitih kultura, medija ekspresivnosti – sve sa ciljem dubljeg prodiranja u misteriozni svijet ljudskog bića i njegovog spoja sa Univerzumom. Lea se momentalno bavi izučavanjem sakralne erotične umjetnost tantričnih hramova i spisa. Pronalazi ispiraciju u duhovnoj praksi joge i tantre, konstantno i strastveno nastojeći da pronađe načine integracije novih spoznaja u njenom umjetničkom izražavanju.

 

SONYA RADAN (BIH I VELIKA BRITANIJA)

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, a sada živi i radi u Londonu, UK.
Nedavno je počela koristiti prirodne materijale koji su imali i prethodni život: drvo iz starih kuća, ostatke željezničkih tračnica, klinove i komade drveća. Ona teži recikliranim elementima sa akrilnom bojom na bazi vode, što je rezultiralo, u slobodnijim, dinamičnijim slikama koje se mogu predstaviti kao trodimenzionalna skulptura. Majstor je u uljima na platnu, gipsu, svili i staklu. Kao učiteljica, radila je kreativno sa ljudima svih uzrasta kako bi im pomogla da pronađu zabavne i uzbudljive načine izražavanja svojih misli i emocija kroz umetnost. Imala je veliki broj samostalnih i zajedničkih izložbi širom Evrope i Velike Britanije, ali može biti posebno ponosna što je pozvana da pokaže svoj rad i predstavlja Bosnu i Hercegovinu na START sajmu umjetnosti 2018. u galeriji Saatchi u Londonu i na izložbi pod nazivom Mediterraneo.

 

LADA PERVAN (BIH)

Lada Pervan je profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Predaje slobodno crtanje 1, 2, 3 i 4. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo i član je HDLU-a Hrvatske i ULUBiH-a Bosne i Hercegovine. Imala je 17 samostalnih  i 14 grupnih izlozbi u Evropi. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u Bosni i Hercegovini i Evropi.

AMINA PLAŠTO

MARIN TOPIĆ

NEDŽAD TERZIĆ

MIRZA ČAVČIĆ

Svi su studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, prva godina drugog ciklusa (četvrta godina). Predstavljaju likovnu koloniju Pyramid Yoga Festivala. Oni su odgovorni za brendiranje prostora u Ajdinovićima.

 

Maja Chakalovic ( Crna Gora )

Tokom traženja likovnog izraza i skulpturalnog rješenja u samom početku javila se inspiracija u ženskim upotrebnim predmetima. Počela sam modelovati, istraživati i davati artistički smisao predmetima kao što su torbe, kaiševi, šalovi, korseti, a kasnije i ženski torzo.

 Nakon toga bavim se temom nakita i nastojim da pokažem splet različitih, a opet sličnih stanja iz prethodnih radova. Koristeći se prepoznatljivim likovnim elementima, moju priču, pribjegavajući ekpresivnom maniru, držim u kontinuitetu.

Ovakva vrsta predmeta, za mene predstavlja inspiraciju u estetskom smislu ali i izazov i potrebu za prevazilaženjem opšte usvojenog značenja koje prije svega ima dekorativni kontekst.

U mojoj interpretaciji nakit je samo polazište za stvaranje jednog novog predmeta, čija pojavnost prevazilazi impresiju čisto dekorativnog i dobija dimenziju umjetničkog djela.

Kasnije, a sad već i najčešći motiv kroz moje radove je „Štit“. Motiv štita kao predmet izvađen iz svog konteksta, stvara alegoriju i predstavlja zaštitu intelektualne misli, ideje mudrosti i umjetnosti. Kao takav posjeduje tu prepoznatljivu pojavnost u sebi svrsishodnoj estetskoj kategoriji. Za mene kao umjetnika taj motiv može predstavljati i jedan poseban unutrašnji psihološki mehanizam odbrane „štita“ od stvarnosti koji je svima nama potreban.

 

Ines Martinović (Crna Gora )

 

 

 

 

 

Ova stranica će se nadopunjavati.